Al jaren probeer ik een roek te fotograferen. Ik zie ze vaak in groepen zitten in en onder de bomen bij het stoplicht van knooppunt Hooipolder, als we rechtsaf slaan richting Made. Maar daar kan ik niet uitstappen om even een foto te maken.. Wat schetst mijn verbazing als ik deze zondagmorgen niet één maar twéé roeken in onze tuin zie zitten! Mijn dag kon niet meer stuk!
Roeken zijn van de kraaiachtigen de enige soort die in dichte kolonies nestelt. Dat doen ze in boomtoppen. De kolonies kunnen wel honderden paren tellen en kunnen veel kabaal maken. Bovendien produceren ze ook heel wat uitwerpselen, vandaar dat de roek over het algemeen geen populaire vogel is. Het is echter wél een beschermde vogel en bovendien ook sociaal en slim. Het zijn flexibele eters: plantaardig in de vorm van zaden en noten maar ze prefereren dierlijks voedsel zoals slakken, engerlingen, maden, rupsen en af en toe een muisje.
Hij onderscheidt zich van andere kraaiachtigen door zijn vrij forse lichtgrijze dolkvormige snavel, zijn doelgerichte, statige, ietwat schommelende manier van lopen en slordig aflopende veren aan de poten. De roek heeft een broek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten