welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

vrijdag 6 mei 2016

Steenuil-Pleegvader spelen...

Mei 2016 
Al een aantal jaar hebben wij een steenuilenkast hangen in de oude beuk, maar werd deze tot nu toe alleen maar gebruikt door het mannetje als slaapplaats of om in 't avondzonnetje te zitten. Als ik 's avonds de hond nog even zijn laatste plasje laat doen, zag ik hem vaak zitten op de dikke tak. Maar dinsdagmiddag lag er een bosje veren met wat vleesrestjes onder de beuk en mijn angstige vermoeden werd al snel bevestigd. Dit zijn de overgebleven veertjes van het Steenuiltje…
Ik dacht dat er misschien een Marter in de nestkast zou huizen en dat het uiltje daardoor gepakt was, dus ik besloot eens een kijkje in de kast te gaan nemen. Wat ik dat aantrof had ik totaal niet verwacht: Bij het openen van de klep keek ik in twee grote angstige ogen van een Steenuil vrouwtje die daar op 5 eitjes zat te broeden! Nu had ik een probleem: haar mannetje die haar in de broedperiode voorziet van voedsel is dood en het duurt nog even voordat de eieren uitkomen. Ik heb contact gezocht met Harry van de Uilenwerkgroep en ’s avonds hebben we samen nog eendagskuikens en muizen gehaald bij Arno, die een grote volière met o.a. uilen heeft.
De bedoeling is nu dat ik het vrouwtje iedere avond in de schemer ga voeren door muis en kuiken in de nestkast te gooien. Nu maar hopen dat ze er genoegen mee neemt zodat ze haar eieren niet gaat verlaten...
We zijn nu 4 avonden verder en ze zit nog steeds op haar nest. In de schemer verlaat ze even de nestkast maar het schijnt normaal te zijn dat ze de kast voor korte perioden in de avond verlaat om even een ommetje te doen. Het door mij aangeboden voer is elke dag voor 't merendeel opgegeten. Dat is een goed teken! Zodra de jongen geboren zijn, zal er meer gevoerd moeten worden want de eerste 8 dagen blijft het vrouwtje in het nest om de jongen te verwarmen en de aangebrachte prooien in stukjes te voeren. Daarna zal ze steeds vaker het nest verlaten want de jongen kunnen dan inmiddels zelf het voedsel verorberen.

Een spannend gastouderproject: Het wordt een harde dobber maar 't zou fantastisch zijn als gaat lukken. Duimen jullie mee ?

3 opmerkingen:

  1. Wat een klus heb je op je genomen! Prachtig. Ja ik duim mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe je best, erg leuk als het lukt. Wat ben je toch een dierenvriend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo Patricia....wat geweldig. Jammer van dat mannetje. Zo krijg je steeds meer werk met je dierentuin. Die beestjes mogen wel dankbaar zijn met zo'n lieve zorgzame gastouder. Petje af hoor.

    BeantwoordenVerwijderen