welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

dinsdag 28 juli 2015

't geeft ons heden ons dagelijks brood...


 
Tarwe is één van de oudste granen die we kennen. Naast maïs en rijst is het ook één van de belangrijkste granen waar de mensheid zich mee voedt. Aan het einde van de zomer wordt het voorjaarstarwe geoogst. Dit gebeurt tegenwoordig machinaal: Een maaidorser maait het graan en slaat de tarwekorrels van de aren los. De korrels zitten dan los in de kroonkafjes, zodat het na dit dorsen niet meer gepeld hoeft te worden. De lege aren en de halmen worden weer op het veld terug geblazen. De oudste methode voor het scheiden van de graankorrels van het kaf werd gedaan door het handmatig schudden met een wan (een platte rieten mand). Later kwam de wanmolen. Toen wij hier net kwamen wonen kregen wij van een achterbuurman een oude wanmolen. Hiermee werd het graan, onkruid en het kaf ( de schutblaadjes rond de korrel) gescheiden. Met een handzwengel werd een schoepenrad in een gesloten verticale trommel rondgedraaid waardoor er een luchtstroom ontstaat. Het graan valt vanuit een voorraadbak langzaam naar beneden, terwijl het kaf wordt weggeblazen. De schudzeven, verwijderen de onkruidzaden. Dit was natuurlijk veel arbeidsintensiever dan nu. Deze wanmolen heeft nog een tijd als decoratie in ons weilandje gestaan maar is inmiddels vergaan. Gelukkig hebben we de handzwengel, het merkplaatje en de foto nog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten