welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

zaterdag 25 juli 2015

Niet goedschiks, dan kwaadschiks...

Het is wel duidelijk waar de Schorpioenvlieg zijn naam aan te danken heeft maar kloppen doet de benaming eigenlijk niet. Het mannetje heeft een staart die lijkt op die van een Schorpioen, maar steken kan hij er niet mee. Het uiteinde heeft geen angel maar is tangvormig. Een vlieg is het ook niet. Vliegen behoren namelijk tot de orde Diptera (Di=2 / ptera=vleugel). Schorpioenvliegen hebben echter 4 vleugels en zij behoren tot de oudste orde binnen de insecten: Mecoptera ( Meco=lang / ptera=vleugel). Ze worden vaak gebruikt in de biologische kas- en tuinbouw om bladluizen te bestrijden. Met de lange snuit prikken ze de luizen aan en zuigen ze leeg. De Schorpioenvlieg man lokt een vrouwtje met geurstoffen die hij via een orgaantje in zijn achterlijf verspreid. Een vrouwtje kan dit luchtje oppikken op een afstand van zo'n 8 meter. Als ze in de buurt komt gaat hij klapperen met zijn vleugels en gaat zijn achterlijf op en neer. Is het vrouwtje gecharmeerd van hem, dan imiteert zij deze bewegingen. De man biedt haar een prooi aan in ruil voor een paring. Is zij nog niet meteen 'in the mood', dan volgt zijn volgende strategie: Hij scheidt via zijn speekselklieren een aantal bruine slijmerige bolletjes af die als echte lekkernij worden ervaren door het vrouwtje. Terwijl zij zit te smikkelen neemt hij zijn kans waar en start de paring. Mocht ze echter nóg niet bereidwillig genoeg zijn, dan wordt zijn laatste 'wapen' ingezet: Met de tangen van zijn achterlijf zet hij haar vast zodat ze geen kant meer uit kan. Zo paren ze dan 15 à 20 minuten lang.
Dat is in onze geëmancipeerde wereld toch gelukkig niet meer voor te stellen: je man komt met een lekkere aftershave voorbij lopen, geeft je een reep chocolade en dan voordat je het in de gaten hebt...

1 opmerking: