welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

zondag 14 september 2014

Kruisverhoor...

Ik heb 't ze uitdrukkelijk gevraagd en het zit zo: Bij kruisspinnen is het achterlijf een beetje doorzichtig, Maar door de manier waarop zij hun afvalstoffen verwerken zien wij wel kleuren op zijn lijf. Kruisspinnen hebben geen lever of nieren, maar darmblindzakken. Dit zijn uitstulpingen van de middendarm in het achterlijf, die de rol van de leverfunctie overnemen. In hun achterlijf bevinden zich de zogenaamde buizen van Malpighi die de rol van de nieren spelen. Deze buisjes nemen de afvalstoffen in het lichaam op en vervoeren ze naar de einddarm. Deze alternatieve lever en nieren zetten de giftige afvalstoffen om in Guanine. Deze stof is ònoplosbaar in water maar wel snel kristalliserend en licht reflecterend. Een groot deel van de Guanine wordt opgeslagen in speciale cellen aan de uiteinden van de darmblindzakken. Deze cellen drukken van binnenuit tegen de spinnenhuid. Omdat de spinnenhuid het grootste deel van het jaar weinig pigment bevat zijn die celtopjes dan zichtbaar in de vorm van witte vlekken. Dàt is dus het kruisje dat je vaak ziet bij een Kruisspin.

1 opmerking:

  1. Ik heb al een hele tijd zo'n grote kruisspin voor mijn keukenraan hangen, hij wordt met de dag dikker, want hij vangt veel muggen , vliegen en wat niet meer.
    Als ik aan het koken ben zit hij al te eten en ik kan hem goed zien peuzelen. Door jouw informatie vind ik hem nog interressanter.
    Tanya

    BeantwoordenVerwijderen