welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

zaterdag 6 september 2014

Redhead Day

Ook Twix zou vandaag mee kunnen doen aan de Roodharigendag Breda.
5% van de vrouwen heeft rood haar tegen 3% van de mannen.
Dat is in de kattenwereld nèt even anders.  Daar komt rood haar voornamelijk voor bij katers.
Zin in een lesje genetica?

Alle katten hebben 19 chromosomenparen (elk paar bestaand uit 2 chromosomen), één van die 19 paren zijn de X en Y geslachtsbepalende chromosomen.Poezen zijn XX en katers XY. Een poes geeft dus alleen maar X door, de kater bepaald het geslacht van een kitten. Tot zo ver duidelijk?

Alle katten hebben een gen voor rood. Rood komt alleen op de X voor en is dus geslachtsgebonden. Het X chromosoom mèt het gen voor rood word aangeduid met XO (O = dominant rood). De kat is dus zichtbaar rood of heeft rode vlekken(schildpad). Het X chromosoom zònder het gen voor rood is Xo (o = recessief rood). De kat is nu elke andere kleur dan rood (alle andere kleuren zijn een variatie op zwart, bv. blauw en chocolate). Een kater heeft maar èèn X en is dus XOY(rood) of XoY(zwart). Een poes kan zijn XoXo (zwart), XOXo of XoXO (schildpad) of XOXO (rood). Rode poezen hebben dus àltijd een rode vader, rode katers àltijd een rode of schildpad moeder.

Omdat er bij elke dekking eitjes vrijkomen kan een poes door verschillende (kleuren) katers bevrucht worden waardoor je soms een toverballen nestje krijgt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten