welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

dinsdag 2 juni 2015

Luchtmatras...


Als ik tussen de weilanden loop, scheren ze rakelings langs en over me heen alsof ze me niet zien. Met die wind vandaag lijkt me dat heerlijk om te doen!  Gierzwaluwen brengen bijna heel hun leven door in de lucht. Er is wel eens uitgerekend dat een Gierzwaluw in de 19 uur per dag dat hij wakker is ongeveer 10.000 vliegende insecten en zwevende spinnetjes (aeroplankton) op een dag vangt. Dat is gemiddeld 1 insect per 6 à7 seconden. De overige 5 uur van de dag heeft hij nachtrust.
Van speeksel wordt het nestmateriaal zoals veertjes, grasjes e.d. aan elkaar geplakt tot een kommetje. De jongen worden gevoerd met voedselballen. Insecten worden eerst verzameld in hun keelzak en dan met speeksel tot een balletje gevormd. Er kunnen wel 500 insecten in 1 balletje zitten. De kleintjes eten er zo’n 30 à 40 van per dag, maar als het slecht weer is en er minder insecten te vangen zijn, gaan de jongen in een soort winterslaap: Door een lagere lichaamstemperatuur en vertraagde hartslag en ademhaling kunnen zij langere tijd met minder enrgie en dus minder voedsel doorkomen.
Eenmaal uitgevlogen komen de kleintjes niet meer terug op het nest. Ze slapen zelfs in de lucht!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten