welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

woensdag 29 juli 2015

Ruwe bolster...


De kaardenbol begint ongeveer in het midden te bloeien en de bloeiwijze schuift dan tegelijk naar boven en naar onder op . Veel bijen, vlinders en zweefvliegen halen honing uit de bloemetjes  In de oksel van de bladeren blijft vaak water staan en daar drinken, maar vérdrinken soms ook insecten in.. De mineralen van die dode insecten worden door de plant geabsorbeerd. Indirect zou je het dus een vleesetende plant kunnen noemen. De plant wordt ook wel Weverskaarde genoemd. (een kaarde is een wolkam) Vroeger werd de bloem namelijk gebruikt voor het opruwen van laken ( een wollen stof die geweven wordt en daarna vervilt) 


2 opmerkingen:

  1. Die lakenindustrie was giga ja....engeland, Antwerpen, Italië. Maar ik weet er niks van. Gebruiken wij NU geen laken meer? En werd laken gemaakt v schapenwol??? Dat wordt weer ff googlen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt Marion, Laken wordt gemaakt van wol. Deze sitegeeft veel info: www.lakenhal.nl/nl/verhaal/leids-laken
    En wordt 't nog steeds gemaakt. Leuk hè, zo kom je nog eens wat te weten. Ik vind het ook altijd zo leuk om alles op te zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen