welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

Oh My God...

De naam zegt het al: het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje is er in meer dan 120 varianten.
Van lichtgeel, bleekrood, oranje bleekzwart met zwarte of rode stippen. Het verschil met onze Europese LHB'tje zit hem in het deukje in hun dekschild op het achterlijf, de zwarte M op het halsschild en de witte vlekken op het halsschild, die helemaal doorlopen tot de zijkant. Op de foto zie je de Harmonia Axyridis f. Conspicua. Het is de minst aangetroffen aberratie (een afwijkende verschijningsvorm ) in Nederland. Een vorm die zwart is, met 2 grote rode stippen vooraan op het schild met een kleinere zwarte stip in de rode stip. En die zat hier in Wagenberg! Leuk voor de foto maar of we er écht blij mee moeten zijn weet ik niet...Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is in 1996 ingezet in de bio-tuinbouw om luizenplagen te bestrijden. Ook werden ze in bomen uitgezet waar de luizen hun plakkerige honingdauw lekten op de eronder geparkeerde auto's. Maar later bleek dat dit vraatzuchtige kevertje een bedreiging ging vormen voor ons eigen echte LHB.
In 2013 ontdekten 4 Duitse biologen dat het Aziatisch lieveheersbeestje een parasiet bij zich droeg. Zelf zijn ze immuun voor deze eencellige schimmel, maar de Europese lieveheersbeestjes niet. De plaagbestrijder is nu zelf een plaaggeest geworden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten