welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

maandag 31 augustus 2015

Plaagbestrijder...

Dit plantje met de Botanische naam Tanacetum Vulgare heeft veel verschillende bijnamen.
In Zuid-Limburg heeft men het de naam Kruidwes gegeven. Een kruidenwis is een samengesteld boeketje van verschillende kruiden die men vroeger aan de haard hing en die zo het gezin beschermde in moeilijke tijden, ziekten, hekserij spoken en onweer. In Zuid-Limburg gebruikte men echter alléén dit plantje in hun kruidenboeketje. Maar het hielp alleen als men deze tuil door de priester had laten zegenen op Maria tenhemelopneming d.d. 15 augustus.
Gezien de vorm van de goudgele bloemetjes is Knoopje ook een voor de hand liggende bijnaam. Vroeger gebruikten kinderen de bloemhoofdjes als 'geld' om mee te spelen.
Een braakliggend stukje afscheiding tussen twee weilanden werd vroeger een rein/reen genoemd. Dit plantje waarvan de bladeren op die van een varen lijken, groeiden daar tierig, vandaar de bijnaam Varenrein. De boeren plukten de planten en namen ze mee naar huis omdat de etherische oliën en bitterstoffen luizen, vlooien, vliegen, motten en mieren verjagen.
Het wordt nu nog steeds Boerenwormkruid genoemd. Dat komt omdat de plant ook het giftige Thujon bevat dat spoel- en lintwormen afdrijvend is. Het werd daarom vroeger door de boeren gebruikt om de koeien te ontwormen.
De jonge bloemknoppen werden ook in kleine hoeveelheid in eierkoeken verwerkt om kinderen te ontwormen. De boerin plukte alleen de jonge scheuten van het boerenwormkruid, als het zo'n drie vingers hoog stond. Alleen dán kon je het gebruiken, zonder het tè hinderlijke buikkrampen gaf.
Oh ja en nog even dit: Aan het Boerenwormkruid kan je altijd de richting aflezen, het is een kompasplant. De bloemen zitten of bloeien altijd het eerst precies op het zuiden. Een veelzijdig plantje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten