welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

dinsdag 7 oktober 2014

Eten of gegeten worden...

  
Wist je dat er meer dan 1000 verschillende soorten vliegen in Nederland leven? Niet altijd even makkelijk te herkennen, want soms lijken ze af en toe verdacht veel op bijen of hommels. Het verschil zit hem in het aantal vleugels. De meesten insecten hebben er vier, De vlieg echter, behoort tot de orde Diptera, dit betekent tweevleugeligen.
De Strontvlieg ( foto 1) leeft niet, zoals zijn naam doet vermoeden van mest, maar gewoon van nectar. Wel 'daten' ze het liefst in de buurt van een verse koeienvlaai en vervolgens leggen de vrouwtjes daar dan ook hun eitjes op. Die eitjes hebben een soort vleugelachtige uitsteeksels waardoor ze niet wegzakken in de smurrie. De larven voeden zich met andere soorten (vliegen-) larven die ook in de mest proberen op te groeien. De schorsvlieg ( foto 2 ) ziet er wat vriendelijker uit en heeft zijn naam mee maar doet eigenlijk precies hetzelfde. Om een maximaal voortplantingsresultaat te krijgen leggen de vrouwtjes maar 1à 2 eitjes per koeienvlaai en dan òp naar de volgende. Dit om te voorkomen dat de larven, die zich voeden met andere mestbewoners, zijn eigen soort niet verorbert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten