welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

maandag 22 december 2014

Laat maar waaien...

Ik loop er bijna dagelijks langs in de Zonzeelse Polder, maar toen het vandaag zó hard waaide heb ik er eens letterlijk en figuurlijk bij stil gestaan: Wat moest dat molentje hard werken zeg! Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en thuis gekomen ben ik gaan zoeken op internet: In 1929 ontwikkelde de heer Bas Bosman deze Bosman Poldermolen die geheel automatisch het waterpeil van onze polders op peil houdt. Voor de haakse overbrenging gebruikte Bosman tot 1960 de achteras/overbrenging van de A-Ford en later die van de Ford V8. De Ford overbrengingen waren het meest geschikt voor deze molen omdat zij een verticaal deelbare as (split-as) hebben. In de jaren zeventig werd het echter steeds moeilijker om deze assen te bemachtigen Ze werden zelfs door slopers uit Scandinavische landen met vrachtwagens vol naar Nederland vervoerd. Toen is de firma Bosman de assen zelf maar gaan produceren. Wereldwijd werden de Bosman molentjes verkocht en nog steeds staan er ook in Nederland nog volop van deze poldermolens met een Ford as.
Weer wat bijgeleerd! Of kon het je niet boeien? Laat het dan maar waaien...

1 opmerking: