welkom


Welkom!
Via deze blog neem ik jullie mee door de lens van mijn camera.
Als je goed om je heen kijkt, is er veel moois te zien…

Het zijn vaak de kleine dingen die mij inspireren, verbazen,
verwonderen en waarvan ik geniet!


Door op de foto's te klikken, krijg je een groter formaat. Als je wilt kan je een reactie achterlaten onder de berichten.
Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste berichten? Vul dan rechts bij FOLLOW BY EMAIL je emailadres in.
Wil je één van mijn foto's gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor de voorwaarden i.v.m. auteursrecht.

woensdag 11 maart 2015

One day I'll fly away...

Vanuit een eitje dat door de Haft wordt afgezet in het water ontstaat een nimf (zij hebben géén larve- of pop stadium) en in dat nimfenstadium brengen ze jaren van hun leven door onder water. Om te groeien vervellen ze zo'n 45 keer. Als de tijd rijp is gaan ze naar het wateroppervlak. Het vel barst open, het subimago kruipt uit de nimfhuid en gaat op zoek naar een plekje om als laatste keer te vervellen naar volwassen imago. Eenmaal uit het water gekomen zijn ze ten dode opgeschreven. Hun monddelen zijn namelijk onderontwikkeld en ze hebben geen spijsverteringskanaal. Wel kunnen ze nog bijten en kauwen.
Daarom kunnen ze dan nog maar een paar uur tot enkele dagen leven, enkel voor één doel: Voortplanten!
Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd, maar dat zijn het niet. Ze behoren tot de oudste nog levende gevleugelde insectensoorten en bestaan al miljoenen jaren. De nimfen zijn erg gevoelig voor vervuiling dus simpel gezegd: hoe meer haften, hoe beter de waterkwaliteit…Dat zit wel snor hier in de polder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten